dissabte, 28 de maig del 2016

0... Els Castellers Escolàpies Sant Martí hem guanyat el 2n Concurs Interinstituts!

Avui ha estat el dia en el que totes les hores dedicades als assajos queden reflectides en un resultat. Un dia doncs on t'ho jugues tot a quatre castells.

La diada començava al local dels Castellers de Barcelona on s'ha fet el sorteig per decidir l'ordre de l'actuació. Ha estat un sistema una mica estrany perquè s'han dipositat tres paperetes numerades en una caixa i el número decidia en quin ordre podies triar l'ordre d'actuació. En el nostre cas, ha sortit el número tres de manera que erem els últims en poder decidir quan actuar. El número u l'ha tret Joan d'Àustria qui ha decidit actuar en darrer lloc, i Quatre Cantons ha tret el dos i ha decidit actuar en segon lloc.

Cal dir que dels quatre instituts que en un principi havíem d'actuar, no ha comparegut el Joan Fuster.

En aquest sentit costa entendre una mica les dinàmiques internes que es creen dins els centres. Què ha pogut fer que el mateix dia del concurs un centre decideixi no participar? Tot i que en certa manera, això inexplicable ens ha passat una mica a tots.
Nosaltres començavem el curs amb 35 persones apuntades als assajos i finalment hem estat 25 els que hem acabat anant al concurs.
Joan d'Àustria es veu que també havien començat els assajos ben d'hora com nosaltres, amb una gran motivació per a guanyar el concurs i amb una gran expectativa davant la possibilitat de fer molt bons castells com el pilar de quatre. De tot això ha quedat, sense que puguin trobar una explicació raonable, en l'assistència d'una desena de persones al concurs.
En una situació semblant, però entenc que per motius diferents, es trobava Quatre Cantons. Aquest institut es va apuntar al concurs gairebé a última hora, un mes abans d'aquest, i probablement no ha tingut temps per motivar a participar a més alumnes.

Davant aquesta situació, Joan d'Àustria ha renunciat a entrar en la lluita pel títol, però tot i així han volgut participar amb dignitat.

Després del sorteig hem anat cap al Parc del Clot per a iniciar el concurs.

Començavem la primera ronda i el primer castell que hem fet ha estat el 2d5. Ha estat un castell que no ha mostrat cap dificultat i que hem descarregat sense cap incidència.
Quatre Cantons aixecaven un pilar de tres amb l'ajut de tothom i Joan d'Àustria feien un 3d3 amb baixos, dosos i 'acotxanxeneta'.

En segona ronda hem optat pel vistós pilar de tres aixecat per sota. Com ja hem comentat els castells aixecats per sota sempre agraden per la seva execució, però aquest cop ens ha costat una mica l'enlairament del baix doncs la segon es trobava ladejada cap a l'esquerra en el moment de pujar a aquest. No obstant hem sabut solucionar el problema i l'hem descarregat exitosament.
Quatre Cantons ha fet un 4d4  i Joan d'Àustria un 2d3.


A tercera ronda arribava el moment d'intentar la construcció que més dificultat ens ha portat, el pilar de quatre!
En vista de com anava a ser el concurs per les possibilitats dels centres competidors, ens hem plantejat la idoneïtat de realitzar aquest pilar  doncs ja véiem que era molt probable que no el poguessim descarregar. Si hagués estat pel cap de colla, el pilar no l'haguéssim provat i hauríem intentat, per exemple, el 3d4 amb agulla. Però les noies que havien de fer el pilar ho han volgut provar malgrat els riscos i han blandit l'argument de que l'any passat ens vàrem trobar en una situació semblant amb el pilar de quatre amb folre i el vam descarregar.
Així que amb coneixement de que no caldia prendre riscos necessaris i que si ho veien malament podien demanar que es desmuntés el pilar, l'hem intentat.
Tot ha anat bé fins la pujada de l'acotxadora, però amb l'enfilada de l'enxaneta a la seva esquena, l'acotxadora s'ha abocat massa cap a endavant i ha estat impossible defensar el pilar per part de la baix, i el pilar se'ns ha caigut. Sortosament l'única conseqüència ha estat una forta contussió per a un membre de la pinya que no ha calgut gaire atenció mèdica.
Quatre Cantons ha descarregat un 4d4 amb agulla, i Joan d'Àustria també intentava un pilar de quatre amb la professora/cap de colla d'acotxadora, però també ha fet llenya.


El concurs ha seguit en tot moment el sistema de concurs tradicional, de manera que si algun dels castells hagués estat un intent desmuntat, no hauria hagut la possibilitat de repetir-lo. En el sistema tradicional hi ha una darrera ronda, que s'anomena 'ronda de millora', on cadascuna de les colles participants pot realitzar, si ho desitja, un castell més però amb la condició que ha de ser de més categoria que els realitzats fins ara.

Nosaltres ens hem pres aquesta ronda de millora com una oportunitat de fer un gran castell que permeti participar al màxim número de castellers. Sí, és el 7d4 que tant hem estat assajant aquesta darrera setmana. Els alumnes demanaven la repetició del pilar de quatre, però ha primat aquest criteri de participació. Així que hem abordat aquest castell i... l'hem descarregat sense gaires problemes. Un dels dos poms començava a fer una mica de figa però la ràpida sortida de l'enxaneta i l'acotxador ha evitat que es desplomés.


Tot i així, davant la insistència dels nois i noies, hem anat a preguntar si es podria tornar a intentar el pilar de quatre però fora de concurs. La resposta ha estat afirmativa, així que l'hem intentat descarregar aquest cop amb l'ajut d'alguns castellers de la Colla de Barcelona. Però hem tornat a tenir el mateix problema a nivell d'acotxador i de nou ha fet llenya.
Almenys ha servit per guanyar el premi a la perserverància del concurs.

Amb això acabava la nostra actuació en el Segon Concurs Interinstituts. Només faltaven fer els pilars de comiat i nosaltres hem optat per fer múltiples pilars de dos, que també han fet molt de goig i, molt important, tothom ha pogut participar.


Ha estat un gran concurs i tothom s'ho passat molt bé, fent castells dins de les seves possibilitats.


Enhorabona per la feina realitzada. Ha estat un just final a l'esforç realitzat.


L'any vinent hi tornarem!

1 comentari:

  1. Moltes felicitats a tots plegats per la feina tan increïble.
    Us vaig veure en directe i se'm van posar els pèls de punta!!
    L'any vinent més!!

    Mar Garcia.

    ResponElimina