dijous, 19 de novembre del 2015

Anem avançant

Avui, com cada dijous ens hem trobat per assajar els castells.
En un primera part hem practicat la tècnica. Per una banda part de la gent hem anat a fer columnes, és a dir, a practicar la tècnica de pujar, a l'hora que la gent que farà de baixos agafa to muscular (i com no tècnica).
Això és important donat que, tot i que farem castells petits, en les estructures de cinc pisos els dosos hauran de pujar pels segons i l'acotxador, i l'anxeneta pels segons i dosos. Cal ser molt acurat i molt fi per a que l'estructura es mogui el menys possible. Tant al pujar com al baixar.
Per practicar-ho, aprofitem qualsevol estructura que ens permet agafar-nos a mesura que pugem, i d'aquesta manera tenim més estabilitat. També, el fet d'agafar-se a algun lloc permet mantenir els braços horitzontals amb colzes amunt, i practicar així la posició que anomenem de 'croissant'. Postura bàsica per a que el castell no perdi les mides o es deformi.
Alhora, hem anat assajant els pilars, en concret hem intentat fer el pilar de tres net, doncs cal que també estigui ferm per poder-lo pujar a la pinya al concurs. Sembla molt fàcil quan només cal que l'enxaneta pugi a una altra persona. La cosa canvia quan són dos pisos. L'estructura és mou més. També cal ser més fi, i cal una bona coordinació entre el segon i l'enxaneta. 
Avui no hem aconseguit ni tan sols que les enxanetes s'enfilessin a l'esquena del terç, però tot arribarà.
A la segona part de l'assaig, hem muntat la pinya d'una altra estructura, la pinya de tres. Aquest castell el vàrem intentar carregar dos cops en el passat concurs, però se'ns va resistir. També cal dir que va ser una estructura que no vàrem poder assajar molt, donat que va ser un canvi d'enfocament davant la poca seguretat que donava el 9d4 net.
Enguany, amb cinc mesos vista, de segur que l'estrucutra la dominarem del tot i qui sap si ens atrevirem a posar-hi agulla a dins i tot.

La idea és tenir cinc estructures ben assajades de cara al concurs. Les tres millors seran les que farem a plaça, però sempre cal tenir alguna a la recambra per a una possible millora de punts.
De mica en mica anem coneixent les posicions i funcions dels diferents membres del castell. Per a molts tot aquest món és nou i cal ensenyar-los el que és un baix i com s'ha de col·locar, així com un contrafort, unaa crossa o un vent.
Tothom té cabuda dins d'un castell i la constitució de cadascú permetrà ocupar una posició o altra. Evidentment, els més lleugers són els que tenen l'honor (i la dificultat) de pujar a dalt de tot, mentre que els més pesats hauran d'estar a tocar de terra. Si són baixos, doncs poden fer de baix o contrafort; si són alts, de mans o vents. Si són d'altura intermitja, laterals. I així es van ocupant cadascuna de les posicions del castel.
Ensenyar tot això fa que tinguem la sensació de que el temps cundeix poc, però estem molt satisfets de com va tot. De moment, les tres estructures que hem practicat s'han vist prou sòlides. I donen molt bones sensacions.
Ara, al llarg de les setmanes vinents, anirem practicant aquestes estructures fins que ens sortin molt bé. Quan així ho veiem, serà el moment de fer petites variacions i provatures. Atès que una cosa que és molt important és que ningú sigui imprescindible i no ens podem permetre que el dia de concurs es deixi de fer un castell per la indisposició d'algú o alguna. i per aconseguir-ho, cal tenir molta gent entrenada en les diferents posicions.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada