divendres, 15 de febrer de 2019

Assaig 14 de febrer


Avui hem realitzat el segon assaig de la temporada. Per realitzar-lo hem contat amb l’ajut d’antics alumnes de la nostra escola que són castellers de la colla de Sagrada Família (en Martí, l’Agustí i la Sara).

Aquestes col·laboracions són una de les coses més maques que té el món casteller: el bon rotllo i l’esperit de col·laboració que hi ha entre nosaltres. Això ja es pot copsar a nivell d’actuacions, on els membres de diferents colles ens ajudem els uns als altres a fer pinyes més compactes i, d’aquesta manera, fent que els castells siguin més segurs.

Aquests ex-alumnes van fer-me saber que els agradaria ajudar-me en els assajos d’aquesta temporada i, va ser en la passada diada de Santa Eulàlia (on totes les colles de la ciutat actuem a la plaça Sant Jaume, davant l’Ajuntament) quan vam poder concretar-ho.

El seu ajut ha anat molt bé ja que enguany l’activitat castellera ha tingut molt bona rebuda entre els alumnes de 1r de l’ESO, de manera que estan provant què és això de fer castells més de deu alumnes. Amb ells hem pogut distribuir, i atendre, millor a la gent.

En la primera part de l’assaig, ens hem distribuït en dos grups. El primer practicava els poms de dalt (dosos, acotxador i enxaneta). Grup que majoritàriament estava format per aquests alumnes de primer que acaben de començar amb nosaltres. L’assaig ens ajuda a conèixer-los i anar sabent quines posicions poden anar ocupant.

El segon grup l’hem format els castellers més veterans i hem provat dues construccions: el 4d4 i el 3d4. La primera prova, la del 4d4, ha estat una prova encaminada al possible 4d5 que ens agradaria fer aquest any. Com ja hem comentat, els castells no s’acostumen a fer mai sencers a l’assaig. O s’assaja la part de baix, o s’assaja la part de dalt. I no és fins a l’actuació quan es munta el castell sencer.

En el cas del 4d5, que haurà de ser un castell amb pinya, no serà fins el dia “d’assaig amb pinya” que no l’assajarem. Avui hem fet una possible alineació de tronc i caldrà anar fent proves per perfilar les diferents posicions del que serà el “castell-repte” d’aquesta temporada.

La prova del 3d4 ha estat una prova de continuïtat respecte als castells que vam fer l’any passat i que, en un moment donat, ens obra la porta al 5d4. Hem provat nous baixos amb uns dosos experimentats, però no hem fet pujar l’acotxador.

A la segona part de l’assaig ens hem distribuït en dos grups. En un, gràcies a l’ajut dels castellers de Sagrada Família, hem ensenyat als alumnes de primer a pujar als castells. És una tècnica que anomenem de “fer la pinça” i que és necessària per poder enfilar-se amb èxit als castells.


En el segon grup, hem començat a practicar els pilars. Fa dos anys vam aconseguir descarregar el pilar de quatre; l’any passat no el vam poder fer-ho, i seria molt maco tornar-lo a recuperar. Tenim una acotxadora experimentada, però hem d’anar fent proves per trobar el segon i l’enxaneta d’aquest pilar. Avui només hem fet tasts i caldrà anar treballant-lo.
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada